OOTMARSUM,

het stadje dat zo enig en anders is........

OOTMARSUM,
een bijzondere belevenis


Ootmarsum is een bijzondere belevenis. U wandelt er van de ene eeuw in de andere. Van de Middeleeuwen naar de patricierstijd en  de huidige tijd, want Ootmarsum is springlevend.

Het stadje heeft een ontwikkeling doorgemaakt die gelukkig wat langzamer is verlopen dan in de meeste andere Twentse steden. Het miste de aanleg van spoor- en waterwegen en daardoor de industriële ontwikkeling. Noodgedwongen bleef daardoor veel van het oude bewaard en daar mogen we nu alleen maar blij mee zijn.

Het stadje met ongeveer 4500 inwoners heeft een hoog voorzieningenniveau en is vanuit alle windrichtingen goed bereikbaar. Vanaf de snelweg A1 is het nog maar 12 km naar Ootmarsum en vanuit de stad maar 3 km tot de Duitse grens. Ootmarsum is het toeristisch centrum van Noordoost Twente. Na de gemeentelijke herindeling hoort het bij de gemeente Dinkelland. Daarnaast maakt de stad deel uit van Euregio, een stukje Europa waar de landsgrenzen niet meer tellen en waarin steden als Enschede, Hengelo, Almelo, Münster, Nordhorn en Osnabrück zijn gelegen.

Koning Othmar

Het verhaal wil dat Ootmarsum door de in het jaar 126 overleden koning/veldheer Othmar is gesticht. Hij koos de nederzetting als uitvalsbasis voor zijn strijd tegen de Saksen en gaf de plaats zijn naam: Othmarsheim en die naam werd later verbasterd tot Ootmarsum. De inwoners zeggen in het Twents: Oatmössche.

Zo rond het jaar 700 bouwden geloofsverkondigers hier één van de eerste kerkjes in Twente en vanaf dat moment werd de nederzetting Othmarsheim het middelpunt van het christelijk leven in deze streek. De invloed breidde zich ook uit op het gebied van handel en nijverheid. Het plaatsje bevond zich immers op een kruispunt van drukke post- en handelswegen.

Rond 1000 werd Ootmarsum al gekenmerkt door een rijk gildeleven. Niet verwonderlijk dan ook dat de plaats omstreeks 1300 stadsrechten kreeg van de bisschop van Utrecht. Daaraan werd gestalte gegeven in de vorm van een dubbele rij wallen en grachten (ons vakantiehuis grenst aan de achterzijde aan de Westwal).Twee poorten gaven toegang tot de stad. Tot op de dag van vandaag zijn de kenmerken van de middeleeuwse stad bewaard gebleven. Een wandeling rond het waardevolle centrum is mogelijk over de straten, die nog steeds de loop van de vroegere stadswallen aangeven.

Kwaliteit en status gaven de stad een streekfunctie, die tot op heden behouden is gebleven. Bijvoorbeeld op onderwijsgebied, want ooit was er in de stad een Latijnse School gevestigd.

Bestuurlijk speelde Ootmarsum een rol dankzij de Ridders van de Duitse Orde, die hier in 1270 een Commanderij bouwden. Verder was in Ootmarsum het hof van Appèl van de Twentse bisschoppen in de Meijerhof.

Culturele erfenis

Ootmarsum is trots op haar culturele erfenis. Dat kunt u zien en beleven tijdens een wandeling door de stad. Daarbij loopt u door smalle, met veldkeien geplaveide steegjes (zoals de Kapelstraat) en over schilderachtige pleintjes. Het oorspronkelijke stratenpatroon is daarbij in het beschermde stadsgezicht van het historisch centrum nog geheel te onderkennen. Verder passeert u vele prachtige gebouwen, van oude stadsboerderijen tot voorname patricierswoningen. Alles keurig bewaard en onderhouden, het is immers kostbaar erfgoed.

De tradities en oude gebruiken zijn bewaard gebleven en wat meer is, ze worden heden ten dage ook nog in ere gehouden. Dat is het hele jaar door te zien, te beginnen met de rondgang door de Nachtwacht in de Nieuwjaarsnacht. Verderop in het jaar de Palmpaasoptocht, de Paasgebruiken tijdens de Paasdagen en de Pinksterbruid. In de zomer de Siepelmarkten, wanneer het stadscentrum een Middeleeuws aanzien biedt en op het eind van de zomer de manifestatie: Kunst in Ootmarsum. In het najaar de Koale Karmis en tenslotte het Midwinterhoornblazen en de Kerstmarkten in de Kersttijd. De Ootmarsumse boerendansers laten de oude volkscultuur in dans, zang en voordracht in het herleven.

Bij alle gebruiken bent u van harte welkom.

Kunststad van het Oosten

Tijdens uw bezoek aan Ootmarsum zult u tot de ontdekking komen dat één dag beslist te kort is, u wilt immers de tijd nemen om alles te kunnen zien. Dus schakelt u automatisch uw tempo terug. Pas dan is Ootmarsum bezoeken letterlijk een belevenis. Er zijn tal van plekjes waar u wel stil moet staan om alles in u op te nemen. Veel bezienswaardigheden, waar u gewoon niet aan voorbij kunt. Neem het Openluchtmuseum, waar het leven op het Twentse land aan de hand van gebouwen, werktuigen, voorwerpen e.d. is uitgebeeld. Of het Educatorium, de oude school in optima forma. Het museum van kunstschilder Ton Schulten en het Chronomium, waar de “tijd” in al zijn vormen is uitgebeeld.

Verder vindt u in de stad en even daarbuiten tientallen galerieën, die een keur aan kunstuitingen laten zien. Dat en de vele sculpturen die u onderweg tegenkomt, geven aan Ootmarsum terecht het predicaat: Kunststad van het Oosten.

Elke zondag zijn de vele winkels met antiek, sieraden, kleding/schoenen, interieur- en cadeauartikelen geopend vanaf 13.00 u. Op donderdagochtend is er een warenmarkt op het Kerkplein.

Twentse gastvrijheid

De echte Twentse gastvrijheid staat in Ootmarsum hoog in het vaandel. Dat ondervindt u in de cafeetjes, theehuizen, brasserieën en restaurants. Ons huis kunt u tijdens uw verblijf beschouwen als een uitvalsbasis naar het gebied rondom de stad. U vindt er letterlijk aan de voor- en achterdeur de charme van het Twentse Sagenland. Ongeëvenaarde routes om te fietsen, wandelen of autorijden.

Het aangrenzende Duitsland ligt heeft bovendien veel moois in petto.

Natuurschoon in Sagenland

Noordoost Twente wordt wel het Sagenland genoemd. En als u de fraaie en vooral afwisselende natuur betreedt, voelt u zich als het ware te midden van geheime geesten, “Witte Wieven, Aardmannetjes en Hunnen”. Twente wordt met recht een der fraaiste natuurgebieden genoemd: "Landgoed van Nederland" of "Tuin van Nederland". Een glooiend coulisselandschap met kronkelige weggetjes tussen weilanden en door bossen. Snelstromende beekjes met kristalhelder water, zandverstuivingen, afgewisseld met golvende heidevelden en frisgroene weilanden. En achter de karakteristieke houtwallen liggen de fraaie Twentse boerenhoeven verborgen.

Boven op de Kuiperberg, even buiten Ootmarsum gelegen, staat de in 1926 gebouwde Oriënteertafel. En de naam zegt het al, vanaf die plek heeft u een overweldigend uitzicht over een groot deel van het Twentse landschap. U kunt zich vanaf die plaats oriënteren en komt dan tot de conclusie dat Ootmarsum in dit Twente niet alleen een unieke plaats inneemt, maar er tegelijkertijd ook geheel mee verweven is.